Plàstica


Plàstica: Maquetació amb ordinador

Durant aquest curs aprendrem a fer servir un programa de maquetació per ordinador, lliure i gratuït, que ens pot ser molt útil per aconseguir un acabat professional als nostres treballs.

Aquest programa és Scribus. El podeu descarregar directament clicant a sobre del nom, pels sistemes operatius Windows, Linux i OS X (Apple).

Abans de començar, però, cal conèixer algunes paraules técniques que farem servir durant el curs:

Maquetació: És com se'n diu de la feina de donar forma a una publicació (revista, diari, etc.). Consisteix en decidir el nombre de columnes de text, el tamany i la col·locació de les imatges, els peus de foto, el color de la lletra, el tipus de lletra i alguns detalls més.

Tipografia: Així és com s'anomena un tipus de lletra determinat. Per exemple: Times New Roman, Arial, Comic Sans, etc. Cal que sabem distingir-ne alguns per poder escollir el més adient a cada treball.

Plantilla: Si volem fer una publicació regular, per exemple cada setmana una pàgina de notícies, i la volem fer sempre igual, el primer dia farem la feina de deixar-ho tot exactament com volem. Maquetació, tipografia, colors, imatges, etc.

Extensió: És el cognom d'un arxiu. Un document de text, si està fet amb Microsoft Word tindrà l'extensió .doc, si està fet amb OpenOffice o LibreOffice, serà .odt.

Gimp: Un programa d'edició d'imatge lliure i gratuït, amb el que podem retocar, retallar i convertir una imatge qualsevol per adaptar-la a les nostres necessitats.

Convertir: Canviar el tipus d'arxiu o extensió del mateix, per poder-lo obrir amb diferents programes.

TIFF: Les imatges que es troben per Internet, les que fem amb la càmera, o les que tenim guardades a l'ordinador, poden ser de diferents tipus (jpeg, tiff, raw), i sabem de quin tipus són per la seva extensió. En el cas de Scribus, a l'ajuda del programa ens aconsella fer servir les imatges en format tiff, pel que intentarem convertir les que siguin d'un altre tipus a aquest.

Programari lliure: Així s'anomena aquell programari el codi font del qual és públic i pot ser modificat per qualsevol persona amb capacitats per programar.

Codi Font: Les arrels d'un programa o Sistema Operatiu. Els ciments sobre els que està estructurat.

Sistema Operatiu: El que fa que un ordinador funcioni. El més conegut, ja que es troba en la majoria d'equips informàtics, és Windows, de Microsoft (el seu codi font és MS-DOS). També tenim OS X, d'Apple Inc. (amb codi font UNIX) i Linux (del que hi ha diferents versions: LinKat, Ubuntu, Fedora, Red Hat, etc.), lliure (amb codi font UNIX).